Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Simulaattori, jolla voi ihan oikeasti kehittää ampumataitoja!

Lisätty 18.03.2015

Tyttöjen kanssa radalla :-)Tyttöjen kanssa radalla :-)Käytiin tyttöjen kanssa tutustumassa Kaarinaan Marksman ST-2 ammuntasimulaattoriin, joka avattiin metsästäjien käyttöön tämän vuoden tammikuussa. Simulaattori on Turun seudun riistanhoitoyhdistyksen perustama, ja rahoitus siihen saatiin Suomen riistakeskukselta ja Varsinais-Suomen riistanhoitoyhdistyksiltä. Olen aikaisemmin nähnyt joitakin ammuntasimulaattoreita, mutta Kaarinan simulaattori on ihan omaa luokkaansa! Parasta antia Marksman ST-2:ssa on yksityiskohtaiset analyysit suorituksista, mikä auttaa metsästäjiä huomaamaan mikä omassa ammunnassa mättää ja miten näitä virheitä voisi korjata. Ohjelma sopiikin hyvin sekä aloitteleville että kokeneille metsästäjille, jotka haluavat hioa taitojaan.

 

 

 

Simulaattorin mukana tullut ase voidaan säätää ampujalle sopivaksiSimulaattorin mukana tullut ase voidaan säätää ampujalle sopivaksi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erityistä Marksman ST-2:ssa on sen säädeltävyys. Ohjelmassa voi käyttää joko simulaattorin mukana tullutta asetta, joka voidaan säätää ampujan mittojen mukaiseksi, tai metsästäjän omia aseita.  Kivääriin voidaan valita erilaista kaliiperia ja patruunaa, haulikkoon puolestaan saa eri haulikokoa, supistajaa tai haulimateriaaleja, ja aseet voidaan myös kohdistaa eri matkoille. Näin simulaattoriammunta saadaan vastaamaan hyvin pitkälle omassa aseessa muutenkin käytettyjä muuttujia. Oikeastaan ainut mikä puuttuu, on rekyyli.  

 

Simulaattorilla voi harjoitella seuraavia urheilu- ja rata-ammuntalajeja sekä riistaeläinten metsästystä:  

 

Simulaattorissa voi harjoitella myös SRVA-karhuaSimulaattorissa voi harjoitella myös SRVA-karhuaHaulikkolajit:

Maalitaulu

Urheiluammunta: nordic trap, sporting kiekko, skeet

Metsästys: sorsa, fasaani, riekko

Muu: ratajänis

 

Kiväärilajit:

Maalitaulu, ilmapallot, tölkit

Rataharjoittelu: hirvi, villisika, saksanhirvi

Metsästys: hirvi, karhu, villisika, saksanhirvi, SRVA karhu

  

Laitteeseen voidaan ohjelmoida erilaisia metsästysanimaatioita, ja niitä voidaan vaikeuttaa tai helpottaa muuttamalla muun muassa kohteen kulkusuuntia, etäisyyttä ja nopeuksia. Haastavuutta voidaan lisätä myös rajoittamalla ammusten määrää, lisäämällä näköesteitä tai vaihtamalla haavakanavan läpimittaa.

 

 Oikeassa yläkulmassa näkyy aina laukauksen jälkeen, minne on osuttuOikeassa yläkulmassa näkyy aina laukauksen jälkeen, minne on osuttu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metsästysanimaatioilla tähdätään hyviin kuolettaviin riistalaukauksiin. Vain vitaalialueille eli keuhkoihin tai sydämeen osuneet laukaukset pudottavat eläimet, muuten eläimet jatkavat animaatiossa matkaansa haavakkoina.  Taulun yläkulmaan ilmestyy aina piirros, jossa näkyy mihin kohtaan eläintä on osuttu sekä kohteen etäisyys ampujasta. Ammunnan jälkeen asiaa voidaan tarkastella myös hidastetulla piirrosgrafiikalla, joka näyttää aseen seuraamisliikkeen suhteessa ammuttavan kohteen nopeuteen sekä sen, kuinka paljon kohde liikkuu laukauksen jälkeen.  Analyysi onkin simulaattorin tärkein puoli ja se perustuu tarkkoihin tieteellisiin laskelmiin!

 

Ampumisen jälkeen voidaan analysoida suoritusta piirrosgrafiikallaAmpumisen jälkeen voidaan analysoida suoritusta piirrosgrafiikalla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harjoitteluhinnat ovat mielestäni kohtuullisia. Kaikki Varsinais-Suomessa metsästäjätutkinnon suorittaneet voivat treenata ampumista puolen vuoden ajan ilmaiseksi heti tutkinnon suorittamisen jälkeen. Turun seudun rhy:sen jäsenille tuntihinta on 25 euroa ja muiden Varsinais-Suomen rhy:ten jäsenille 30 euroa. Kaikki muut pulittavat tunnista 50 euroa. 50 euroa voi tuntua ensi kuulemalta korkealta hinnalta, mutta toisin kuin rata-ammunnassa, simulaattorissa ammuksiin ei kulu lainkaan rahaa! Lisäksi tunti kannattaa aina jakaa muutaman kaverin kanssa. Tällöin käsi ei väsy ja jaksaa paremmin keskittyä oleelliseen eli omien suoritusten analysointiin.  Täytyy sanoa, että vaikka jaoimme parituntisen tyttöjen kanssa, seuraavana päivänä kyllä olkapäässä tuntui, että radalla oli käyty :-).

 

Oikeassa yläkulmassa olevasta piirroksesta näkyy heti, miten hauliparvi on osunut sorsaanOikeassa yläkulmassa olevasta piirroksesta näkyy heti, miten hauliparvi on osunut sorsaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohjelma on erittäin helppokäyttöinen, mutta parhaimman hyödyn simulaattorista saa varmasti silloin jos ottaa ensimmäisellä kerralla ohjaajan esittelemään laitteen monipuolisia toimintoja ja analyysien tulkintaa. Ohjauksen tuntihinta on 35 euroa ja varmasti jokaisen euron arvoinen. Samalla ohjaajalta saa vinkkejä siitä, miten omaa ammuntaa voisi kehittää.

 

Seuraamisliike ennen laukaustaSeuraamisliike ennen laukausta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tällä hetkellä ohjelman valikko ei ole vielä suomeksi, mutta jos laitteita toimitetaan enemmän Suomeen, ohjelman tekijä on luvannut valikon myös suomen kielellä :-).  Paikan päällä on kuitenkin suomenkielinen erittäin selkeä A4-kokoinen opastus laitteen perustoiminnoista.

 

Perusohjeet löytyvät myös suomeksiPerusohjeet löytyvät myös suomeksi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sovittiin tyttöjen kanssa, että pyritään käydä treenaamassa simulaattorilla pari kertaa kuukaudessa. Simulaattoriharjoittelu ei kuitenkaan korvaa rataharjoittelua, vaan pikemminkin tukee sitä. Simulaattorin etuna on se, että toistoja voi tehdä satamäärin ja analyysi helpottaa omien virheiden tunnistamista. Sen avulla rata-ammuntasuorituksetkin sitten paranee :-). 

 

Simulaattorin yhteystiedot:  

  • Osoite: Riistatalo, Paraistentie 15, 20780 Kaarina
  • Kotisivut: http://www.turunseudun.rhy.fi/

  • Riistatalossa on myös koulutus- ja kokoustilat max. 25 henkilölle

  • Simulaattoriaikaa voi varata joko nettikalenterissa tai puhelimitse 0290 300 190

Maanantaipäivät on varattu Varsinais-Suomen juuri tutkinnon suorittaneille metsästäjille, jotka voivat puolen vuoden ajan käyttää simulaattoria ilmaiseksi!

 

Suosittelen simulaattoria lämpimästi sekä aloitteleville että kokeneille metsästäjille. Kun tuonne on kerran päässyt kokeilemaan, tulee kova hinku mennä pian uudestaan :-)

 

Tähän jää koukkuun!!!Tähän jää koukkuun!!!